Bitri, de automaat

Bitri (BI-TRIumph) is een historisch Nederlands merk van scooters, gemaakt bij de Nederlandse Scooterfabriek N.V. te Dokkum (1955-1964).

Bitri ontstond in de jaren vijftig toen twee motorliefhebbers (Wim van der Gang en een Delftse student) een auto bouwden door twee Triumph-blokken (vandaar bi-Triumph) in één frame te bouwen. Voor dit volgens Corry van de Gang mooie mobiel was echter geen commerciële belangstelling. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het ontwikkelen van een scooter met alweer de naam Bitri.

 

Later is Wim van der Gang met zijn broer Jacob snoep- en sigarettenautomaten gaan bouwen. Het concept van deze automaten was buitengewoon interessant. Bitri zorgde ervoor dat de automaten altijd gevuld waren. De eigenaar van de zaak waar de automaat stond kon bij een geldlade waarin een deel van het geld viel. Bitri had een eigen mechanische muntherkenner gebouwd die ook nog eens het geld over twee laden verdeelde. Toen in de zeventiger/tachtiger jaren er duidelijk minder werd gerookt is het bedrijf gestopt met sigarettenautomaten.

De fabriek maakt op dit moment onder de naam Hiatus matrijzen door middel van hoogwaardige technieken. Het bedrijf is nu in handen van de zoons van de bedenker van de Bitri scooter (Wim van der Gang).

De eerste automaat van Pakje Kunst is een metalen automaat met vier lades. De automaat staat tegenwoordig bij You-N-Ik in de Klarestraat in Arnhem.

(Bron: Wikipedia)

Pakje Kunst

  • Facebook - Black Circle