top of page

Geschiedenis der Kunstautomaten/Art-O-Ma(a)t's, deel 1.

In de deze blogreeks geef ik een historisch overzicht van initiatieven waarbij automaten gebruikt werden/worden voor de promotie van de Kunsten. Het zal zeker niet compleet zijn, dus mocht je meer informatie hebben over het onderstaande artikel dan hoor ik dat graag.


De Art-O-Maat

De eerste meldingen die ik heb kunnen vinden gaan over de Amsterdamse Art-O-Maat uit 1978. Dit was een sigarettenautomaat met oude sigarettendoosjes waarin gekopieerde boekjes, strips, of tekeningen waren gestopt. De boekjes werden Koekrant genoemd, of Coecrandt, Qoekrant.


In de jaren zeventig kregen Hugo Kaagman en collega-kunstenaar Khristian Kanstadt het idee om een oude sigarettenautomaat om te bouwen tot een kunstautomaat. Voor een paar guldens kon je een pakje trekken met daarin een minuscuul boekje of kunst geproduceerd met een kopieermachine. Goedkope kunst voor iedereen!


Kaagman en Kanstadt maakten drie Art-O-Maten die op verschillende plekken in de stad hingen. Het initiatief voor dit projekt was genomen door Hugo Kaagman, Diana Ozon en Christian Canstatt. De kopieën worden gemaakt op Rank Xerox-apparatuur.


De Art-O-Maat stond op het Amsterdamse Spui. Uit het apparaat, dat versierd was met spijkers, scheermesjes, veiligheidsspelden en andere vrolijke punksymbolen, konden vijf verschillende soorten kunst worden getrokken.

Begin november werd de eerste Art-O-Maat neergezet die een plaats tracht te verwerven tussen de "culturele wereld  van kunst, literatuur, strips en muziek".


In februari 1979 stond de Art-O-Maat bij Athenaeum op het Spui in Amsterdam en werd met Delftsblauw plakplastic beplakt voor expositie in het Stedelijk Museum op de Keerkringtentoonstelling in 1978. Eind februari werden twee nieuwe Art-O-Maten in gebruik genomen. Eén in De Brakke Grond en één in café Scheltema.

De eerste Art-O-Maten zijn vernield door dieven of vandalen, één Art-O-Maat sneuvelde toen hij van de trappen van Paradiso gegooid werd.


Bij galerie Art Kitchen is nog een werkende door Kaagman beschilderde Art-O-Maat.


Meer informatie over de Art-O Maat vindt je op de website van het Amsterdam Museum




52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page